преводач Българска версия Английска версия
устен превод

Трилърът "Преводачката" бе забранен в Зимбабве

Правителството на президента Робърт Мугабе се обяви против трилъра "Преводачката" с участието на холивудските суперзвезди Никол Кидман и Шон Пен, който се завъртя това лято и у нас. Правителството на Зимбабве твърди, че филмът представлява част от пропаганда на ЦРУ и показва, че враговете на страната не спят..

Във вълнуващата продукция Никол Кидман играе ролята на преводачка към ООН, която дочува разговор за убийството на президента на "измислената" Република Матобо. Президентът Едмонд Зуани е обвинен, че провежда етническо прочистване и иска да се обърне към Генералния съвет на ООН в опит да предотврати призоваването си пред Международния криминален съд.

След премиерата си в столицата на Зимбабве - Хараре, "Преводачката" бе спрян. Министър от правителството изказа позицията, че Зуани и въображаемата държава Матобо са съвсем ясна карикатура на Зимбабве и Мугабе. "Филмът показва колко внимателни трябва да бъдем, както и че нашият враг е много силен и решителен. Ние трябва да планираме контраудар по евро-американския империализъм. Нашите врагове са могъщи и пренасят войната на икономическия, социален и културен фронт", заяви решително министърът.